
Röra sig med glädje
Den här fasen handlar om att pröva nya aktiviteter och idrotter samt börja skapa rutiner för regelbunden fysisk aktivitet, för att fortsätta öka sin allmänna rörelseförståelse. Har man fastnat för en eller några idrotter börjar man utveckla idrottsspecifika rörelser, exempelvis grundläggande cykelspecifik motorik och koordination.
Kronologisk ålder
6–8 år (flickor)
6–9 år (pojkar)
Miljö
Aktiviteter med andra barn och ungdomar i olika utvecklingsfaser på förskola/skola/fritids, ledarlett i idrottsklubb eller spontant med kompisar och familj. Med fördel även delta i icke-idrottsliga aktiviteter, t.ex. dans, musik, konst, teater, handarbete, djurhållning.
Rutiner
Basal förståelse för vikten av att äta och dricka samt behovet av vila och återhämtning. Minimera inaktivitet i mer än 120 minuter (utom vid sömn eller medicinska skäl), utan att överstimulera och pressa till konstant aktivitet. Deltar man på cykelträningar är det rekommenderat att sätta namn och kontaktuppgifter till vårdnadshavare på cykeln eller exempelvis hjälmen.
Tävling
Deltagande i tävlingsmoment styrs främst av föräldrar och sker huvudsakligen genom egna utmaningar, i samband med organiserade träningar och spontana aktiviteter. För organiserade tävlingar är klubb-, nybörjar- och skoltävlingar en lämplig nivå med < 10 tävlingar per år och < 3 per månad. Även titta på äldre som tävlar för att få inspiration och lära sig.
Tester
Tester handlar primärt om hälsa och följa sin egen utveckling, genom att exempelvis mäta kroppslängd hemma och genomföra de kontroller som erbjuds via skolhälsovården. Inom cyklingen kan det handla om att utvärdera förmågan i grundläggande och säker hantering av cykeln samt tidtagning på lustfyllda och lagom utmanande banor som är < 3 minuter långa, att mäta maxkadens eller olika typer av reaktionsförmåga.
Träningsstruktur
Färdigheter, förmågor och utmaningar ska ligga i fokus snarare än resultat. En lämplig mängd träning är < 4 timmar eller < 5 organiserade träningstillfällen per vecka där varje enskilt pass är < 75 min. Längre aktiviteter är också önskvärt men bör då främst ha exempelvis en social eller äventyrlig prägel. Vid organiserad träning bör man sikta på < 1 minut för fysiskt krävande intensiva övningar med minst dubbelt så lång vila utan att vilan riskerar att skapa tristess. Saker som uppvärmning och nedvarvning introduceras. Regelbundet deltagande i < 4 andra idrotter och aktiviteter uppmuntras, vilka gärna får vara jämnt utspridda över året.
Aerob uthållighet
Uthållighet har generellt sett mycket låg träningsbarhet. Organiserade träningar kan ibland innehålla 1–5 minuter långa banor, lekar och stafetter med eller utan cykel, men den allmänna aktivitetsnivån ger normalt den uthållighetsträning som behövs.
Mentalt
Den övergripande inriktningen är att uppmuntras våga utforska och öva på nya färdigheter och motiveras att göra sitt bästa efter sina förutsättningar. I den här fasen börjar många förstå regler och fair play, vilket är viktigt att sätta vänliga men bestämda gränser runt. Under goda förutsättningar bör barn kunna ligga still och vila > 3 minuter, gärna direkt efter aktivitet för att börja förstå samspelet mellan belastning och återhämtning.
Motorik & koordination
Tips! Använd vår checklista för att undvika att missa någon färdighet.
Under den här fasen går barn in i den mest gynnsamma perioden för utveckling av sin motoriska förmåga. Grundläggande rörelseförståelse är fortsatt den huvudsakliga inriktningen men eftersom många nu deltar i organiserade träningar sker detta ofta genom idrottsspecifika rörelser. Inom cyklingen är nedan viktiga moment att lära sig grunderna i under den här fasen.
balansera
bromsa
hoppa
hantera små hinder
svänga
trafiksäkerhet (enkel i säker och kontrollerad miljö)
trampa på olika sätt
växla
Många grundläggande rörelser går att träna med cykel alternativt göra utan cykel i samband med en cykelträning. Bara fantasin sätter gränserna.
Pedaler som man klickar fast skon i rekommenderas INTE i den här fasen eftersom flera tekniska moment riskerar en felaktig rörelseinlärning om man sitter fast i pedalerna.
Rörlighet
Renodlad rörlighetsträning eller stretching är ofta svår att få barn att genomföra. Satsa istället på att integrera rörelser som utmanar ytterlägen genom utmaningar, lekar och stafetter, t ex limbo eller krabbgång, vilket även hänger ihop med styrka.
Snabbhet & sprint
Under den här fasen sker första perioden för optimal snabbhetsutveckling för rörelse- och reaktionssnabbhet. Att lära sig att göra allmänna rörelser snabbt med eller utan cykel och gärna i flera rörelseriktningar. Att lära sig reagera snabbt på olika typer av stimuli med eller utan cykel. Övningar och lekar är generellt < 10 sekunder långa men kan vara < 20 sekunder sprinter med eller utan cykel, som då bör hållas lekfulla och gärna fokusera på någon färdighet, exempelvis hög kadens eller att lyckas cykla uppför en brant backe.
Styrka
Introducera ”styrketräning” där fokus ligger på att kunna hantera sin kroppsvikt i olika lägen. Detta sker genom lekar och utmaningar med egen kroppsvikt eller enklare redskap som exempelvis käpp, medicinboll, balansboll, romerska ringar.