Träningsprinciper
Inom idrotten finns ett antal träningsprinciper som styr hur träningen ska genomföras, dels generella för all typ av träning men även principer specifika för barn och ungdomars utveckling.
Specificitet
Träning i sig gör dig inte nödvändigtvis bättre, du behöver träna på just det som du vill bli bra på. Att träna utförsåkning på skidor är inte effektivaste träningen för att bli bra på utförsåkning med cykel eller att cykla trainer gör dig sällan bättre på positionskampen i en klunga.
Adaption
Kroppen att anpassar sig till träning, vilket sker på många plan. Från tydliga anpassningar som större muskler eller lägre vilopuls till små anpassningar inne i kroppen som fler enzymer i muskelcellerna eller kraftigare ligament i knäna.
Överbelastning och återhämtning
För att kroppen ska anpassa sig krävs både träning som ger tillräcklig belastning och motsvarande mängd återhämtning, när anpassningarna sker.
Progression
Träningens belastning och svårighetsgrad bör öka successivt i takt med anpassningarna.
Individualisering
Varje individs kropp är lite olika uppbyggd och reagerar olika på träning, vilket gör att det krävs lite olika typer av stimuli för att få den kombination av anpassningar som ger högsta prestationsförmåga.
Överkompensation och reversibilitet
Kroppen vill hela tiden överkompensera genom att anpassa sig till en nivå högre än innan för att bättre kunna hantera de belastningar den utsätts för, men om träningen upphör kommer även dessa anpassningar att börja återgå till den nivå som var innan träningen påbörjades.
Principer för barn och ungdomar
Dessa principer kompletteras med rekommendationer som vägleder träningen under åren när kroppen utvecklas som mest och när de flesta barn börjar med idrott. Generellt styr biologisk mognad progressionen av den fysiska träningen och hur man skapar en allmän rörelseförståelse, medan erfarenhet och antal år av cykelträning styr progressionen gällande teknik och färdigheter specifika för cykelsporten.