Begrepp och definitioner

För att kunna tolka och förstå utvecklingsmodellen behöver man känna till några grundläggande begrepp och definitioner.

3 minuters lästid
Uppdaterad

Inom svensk idrott är man barn upp till 12 års ålder och ungdom mellan 13–25 års ålder. Hänsyn ska dock alltid tas till fysisk, psykisk och social mognad. Det är dock viktigt att notera att i barnkonventionen, som är lag i Sverige, är man barn till och med 18 års ålder och begreppet ungdom existerar inte. Kronologisk ålder, d.v.s. hur många år man levt, är inte alltid ett relevant mått på utveckling och mognad. Inom idrotten bör man därför ta hänsyn till biologisk ålder och psykosocial mognad.

Träning är aktiviteter som har till syfte att påverka en eller flera kapaciteter, både fysiska, psykiska och sociala. Lek är aktivitet som utförs för nöjes skull, men kan också utveckla fysiska, psykiska och sociala förmågor som är viktiga för individen även i andra sammanhang. Både träning och lek kan ske strukturerat eller ostrukturerat och fritt. Tävling är aktivitet där flera personer eller grupper mäter sina färdigheter mot varandra inom ett avgränsat färdighetsområde, så som en idrott. Allsidig träning innebär att man deltar i flera olika idrotter och aktiviteter och tränar flera olika typer av fysiska, mentala och sociala förmågor, medan specialisering innebär att man endast fokuserar på en idrott (> 8 månader per år) och de förmågor som krävs i den. Individanpassning innebär att träningen anpassas till var och en utifrån färdighets-, kunskaps- och mognadsnivå, vilket ofta innebär gruppindelning efter nivå eller anpassning av träning inom en grupp efter deltagarnas nivå. Läs mer om begrepp inom barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundets hemsida.

Återkommande ord är rörelse (exempelvis att böja armen, finta, hoppa eller springa oavsett sammanhang), aktivitet, vilket är allt som innebär någon form av rörelse (exempelvis dans, ishockey eller svampplockning), idrott, vilket är en enskild eller samling grenar (exempelvis landsväg eller mountainbike) och discipliner (exempelvis tempolopp på landsväg eller XCC i mountainbike).

Några andra begrepp som är nyttiga att känna till är aerob träning, d.v.s. när intensiteten är tillräckligt låg för att det mesta av energin som krävs för muskelarbetet kommer från processer där kroppen använder syre för att omvandla fett och kolhydrater UTAN att det bildas restprodukter som skapar trötthet. Vid anaerob träning däremot är intensiteten så hög att det mesta av energin som krävs för muskelarbetet kommer från processer där kroppen omvandlar kolhydrater UTAN syre, vilket gör att det bildas restprodukter som skapar trötthet. Gränsen för om det aeroba eller anaeroba systemet dominerar går någonstans mellan 1–2 minuter maximalt arbete, men blandas ofta ihop med den s.k. mjölksyratröskeln som är en intensitet där ungefär 98% av energin kommer från det aeroba systemet. Ett annat cykelspecifikt ord som förekommer är kadens eller trampfrekvens, vilket anger hur många pedalvarv man trampar per minut.

Tillbaka till 1. Om Den blågula cykelvägen
Till 1.2. Medskapare

Utbildning

Den blågula cykelvägen